cuac cuac

11 12 2007

Avui, per casualitat, la meua curiositat de científic s’ha vist sobtadament motivada i ràpidament apagada, gràcies a google.

Ha arribat a les meues mans un petit text que afirmava: “els ànecs no fan eco quan canten. És un fet.”

Ja hi som. Fot-li, a barrinar. I per què? (com diria la Terribas) Potser els ànecs canten a una freqüència que quan rebota contra la paret s’anul·la a ella mateixa? Recordo que hi ha interferències constructives i destructives… i em venen al cap raonaments oblidats sobre moviment ondulatori i acústica rudimentària. La conclusió és que aquest no pot ser el motiu: hi pot haver un punt en l’espai on les ones del cant de l’anec (o de qualsevol altre so) s’anul·lin mútuament, però d’aquí a dir que sempre s’anul·len….

Vejam què hi diu google, (my best friend). I he trobat un article del departament d’Acústica de la Universitat de Salford (Anglaterra) on desmenteixen la suposadament famosa afirmació.

En essència, agafen un PATO i el fan cantar en diferents condicions acústiques (no us perdeu les fotos). Les gravacions d’aquestes proves demostren que, tal com ens indicava el sentit comú, els ànecs sí que fan eco quan canten. Quin és, doncs, l’orígen d’aquest mite? Les conclusions que en treuen ja són molt més opinables. Jo em decanto a pensar que qui va popularitzar (?) aquesta llegenda urbana no ha vist un ànec viu en sa vida.

Enllaços relacionats:

  • Article del departament d’Acústica de la Universitat de Salford.
  • Article de la Wikipedia que explica breument el fenòmen de les interferències constructives i destructives (en anglès).

Accions

Informació

2 responses

12 12 2007
Marc

Pots esbrinar també les llegendes urbanes de la mermelada i en Ricky Martin a l’armari, la noia de l’autopista, els lladres de ronyons, ericksson regalant mòbils, la cria de gats en ampolles petites, el submarinista mort calcinat en un incendi de montanya i els cocodrils a les clavegueres de Nova York?

estaria bé aclarir certes històries que cíclicament roden i roden…

12 12 2007
kaiser

Per exemple, NO ÉS CERT que el Walt Disney estigui congelat, esperant a que el reanimin en un futur avançat tecnològicament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




A %d bloguers els agrada això: