De vegades tinc la sospita que els Simpsons és el millor que s’ha fet als Estats Units en els últims 20 anys.
En canvi, de vegades no ho sospito, ho sé del cert. Aquesta sèrie va començar l’any 1989 i encara dura. Ja sigui per voler ser polèmics, per guanyar audiència, o per fer honor a la llibertat d’expressió, els guionistes d’aquesta sèrie aprofiten qualsevol oportunitat per fer crítica de polítics, de personatges famosos o fins i tot de conflictes internacionals. I les foten amb pala. I no se’n salva ningú.
Dimarts vaig veure un capítol on la família se n’anava a la Xina popular per adoptar una nena. El capítol és vell, però el conflicte amb el Tibet està més candent que mai, per tant els gols que van fotre al gegant asiàtic em van semblar el doble d’encertats. Aquí va un recull, segur que me’n deixo més:
- L’argument de l’episodi en sí mateix ja és una crítica als tristament coneguts orfenats xinesos on milers de nenes sobreviuen en condicions infrahumanes.
- Fent turisme, visiten el mausoleu de Mao Zedong. En Homer s’apropa al cos del famós líder i, amb el to de veu d’algú que pessiga la galta a un nen petit, diu: “Mireu, què mono, com dorm, ningú diria que aquest ha causat la mort de 50 milions de persones, oi que no? oi que no?” mentre li apreta la panxa afectuosament.
- Quan finalment recullen a la nena que volen adoptar, l’assistenta social i la Lisa tenen un diàleg que posa els pels de punta:
– (Assistenta) Què et sembla nena, ja tens una nova germaneta, que aviat serà molt més llesta que tu.
– (Lisa) Sí, he he, això ja ho veurem… Sap? Jo em considero una nena molt llesta…
– (Assistenta) Sí, oi? Doncs el Tibet es considerava independent i mira què ha passat!
- Passant per la plaça Tiananmen, llegeixen un cartell on hi diu: “En aquesta plaça, el 3 de juny de 1989, no va passar res”.
A nosaltres ens sobta que un govern pugui mentir sobre fets històrics coneguts per la resta del món. Ens sobta que avui dia s’estigui reprimint als monjos i simpatitzants tibetans, mentre la Xina ho nega. Però al nostre país també se’ns enganya quan convé. Per això cal tenir l’ull crític ben entrenat.
Enllaços relacionats:
- The Simpsons a la IMDB (English).
- The Simpsons a la FOX (Espanyol).
- Biografia de Mao Zedong a la Wikipedia. (En anglès) (En espanyol)
- Article sobre el genocidi de més de 70 milions de xinesos per part de Mao Zedong durant la Revolució Cultural. (English)
- Article sobre les protestes estudiantils de 1989 a la plaça Tiananmen de Pequín, i de la repressió militar que va acabar amb la vida de centenars. (En anglès) (En espanyol)
Deixa un comentari