una de seny i una de rauxa

21 07 2009

Diumenge passat anàvem cap a Barcelona amb una actuació al cap (4d8, 2d8f, 5d7) i en vam tornar amb una altra totalment diferent (4d8, 2d7, id3d8, 3d8), tan o més valuosa pel pas endavant tècnic i psicològic que representa. Que hem sortit guanyant del Poble Sec està clar, però com es pot passar en una ronda de descartar un castell a afegir-ne un altre que no estava a l’ordre del dia? Mirem d’analitzar-ho després d’un parell de dies de digestió.

En primera ronda el tercer 4 de 8 de l’any, com sempre amb una alineació diferent (això té molt valor). Llavors ens posem a fer un sudoku impossible per poder dissenyar el folre de la torre. Falten mans clau que han anat a tots els folres, molts canvis de posició, i tot i això encara falten 2 o 3 llocs per omplir, la decisió assenyada és baixar un pis. No només falta gent al folre, sinó que no som tantes camises com voldríem, i ens haguéssim vist obligats a dependre massa de les altres dos colles, això no va gaire amb nosaltres. Fora. Resultat: una torre de 7 insultant que demana a crits ser pujada damunt d’una pinya.

Es comencen a sentir veus del 3 de 8, a l’assaig de divendres el vam descartar, però en honor a la veritat, vam fer-hi una de les millors proves de la temporada. Un punt de valentia després del desencís del folre i 3 de 8 amunt! En el primer intent desmuntat ja es va veure que, en realitat, el 3 està molt millor del que ens pensàvem, i no hi va haver cap dubte que l’havíem de repetir, per descarregar-lo amb autoritat.

I així aconseguíem la segona (???) clàssica de 8 de la colla. Sí, sí, només n’hem fet dos, i la primera va ser a Sant Miquel del 2006. En canvi, hem fet dos vegades la tripleta de 8 (4d8, 3d8, 2d8f), al concurs de Tarragona i a la diada dels Capgrossos, les dos al 2008.

I ara què? On ens situa aquest desenllaç inesperat? Per començar, estem davant de l’última actuació abans de les vacances, seria genial poder repetir a Tarragona si som prous, i així consolidar el moment. Ara fa un any vaig escriure això a l’article “el quatre torna per quedar-se”:

Molt s’haurien de torçar les coses per a que aquesta no sigui una grandíssima temporada (la millor) pels Castellers de Lleida. Ben aviat al quatre de vuit l’acompanyarà el tres, i entrarem en una fase on disfrutarem de la clàssica de 8, que podrem tirar ben bé a cada plaça, mentre que als assaigs ens podrem dedicar als nous reptes.

Aquests “nous reptes” eren els folres, i els vam aconseguir. En canvi, no vam arribar a entrar en una fase on la clàssica sovintegés: l’any passat vam fer més torres de 8 que tresos de 8. Però la idea segueix vigent un any després. Hem de poder tirar amunt els dos castells de vuit bàsics sempre que puguem, i així poder dedicar els esforços dels assaigs a coses més importants (folres, pilars, cinc). El tres i el quatre de vuit han de ser la BASE del nostre progrés, no l’objectiu.

Diumenge vam avançar molta feina en aquest sentit, molta més, diria jo, que si haguéssim fet la torre de vuit. Perquè la torre la tenim, i el folre anirà amunt quan tinguem la gent necessària. En canvi el tres necessitava aquesta espenteta, el teníem però no ho sabíem, ara ja no hi ha excusa. Ens hem tret el tres de sobre i ara ens ha d’acompanyar allà on anem.

Cinc de set? Què és això??

Per acabar, en l’article que citava abans hi ha un llistat dels castells de vuit que vam fer fins llavors, ordenats per població. Si ho comparem amb l’actualitat, el resultat és esfereïdor:

Llocs on hem fet castells de vuit (30-juny-2008)

 1. Lleida (16 castells de 8)
 2. Tarragona (4 castells de 8)
 3. Barcelona (3 castells de 8)
 4. Reus (3 castells de 8)
 5. Agramunt (1 castell de 8)
 6. Vic (1 castell de 8)
 7. Vilafranca del Penedès (1 castell de 8)

Llocs on hem fet castells de vuit (21-juliol-2009)

 1. Lleida 21 (dos 2/8f, cinc 3/8, un 3/8C, dos p6, sis 4/8, sis 4/8C)
 2. Tarragona 10 (una 2/8f, tres 3/8, un p6, dos p6C, tres 4/8)
 3. Barcelona 7 (dos 3/8, un p6, un p6C, tres 4/8)
 4. Mataró 4 (un p7fC, una 2/8f, un 3/8, un 4/8 …en un sol dia)
 5. Reus 4 (un 3/8, un p6C, dos 4/8)
 6. Agramunt (un 3/8)
 7. Barberà del Vallès (un 4/8)
 8. Guissona (un 4/8)
 9. Manresa (un 4/8)
 10. Vic (un 4/8)
 11. Vilafranca del Penedès (un 4/8)

Accions

Informació

Una resposta

22 07 2009
casteller

M’agrada la idea de que el 3 i el 4 de vuit han de ser la base, tot i que no hem de desmerèixer-los. Són dos supergrans castells, i el mateix ens serveix per la torre de set. Potser començarà a ser el moment de fer encara més 5d7? Lleugers, sense els segons del 5d8, és clar! I el pilar, enguany arribarà, tot i que crec que massa tard per folrar-lo. Potser a temps per encabir-lo en un quatre. A treballar, s’ha dit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: